Sinuhe

Mitä tarkoittaa, kun leipä on kuitupitoinen?

19.5.2025 /

Kuitupitoisuus on yksi tärkeimmistä leivän ravitsemuksellista laatua kuvaavista tekijöistä. Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan leipä on runsaskuituista, kun siinä on kuitua vähintään 6 grammaa 100 grammaa kohden. Erittäin runsaskuituiseksi leipä voidaan luokitella, kun kuitupitoisuus ylittää 10 grammaa 100 grammassa.

Kuitupitoisuuden mittaamiseen käytetään laboratoriotestejä, joissa määritellään sekä liukoisen että liukenemattoman kuidun määrä. Nämä tiedot tulee merkitä selkeästi tuotteiden ravintoarvotaulukoihin.

Yleisimpiä kuitupitoisia jauhoja ovat ruisjauhot, grahamjauhot, ohrajauhot sekä kaurajauho. Erityisen runsaskuituisia ovat esimerkiksi leseet, kuten vehnä-, kaura- ja ruisleseet. Myös täysjyväjauhot sisältävät runsaasti kuitua, koska niissä on mukana viljan kuoriosa, jossa suurin osa kuidusta sijaitsee.

Miksi kuitupitoinen leipä on terveellisempää?

Kuitupitoinen leipä tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä tavalliseen vaaleaan leipään verrattuna. Ravintokuitu edistää suoliston terveyttä toimimalla ruokana hyödyllisille suolistobakteereille ja ehkäisemällä ummetusta. Kuitu myös hidastaa hiilihydraattien imeytymistä, mikä tasapainottaa verensokeria.

Tutkimusten mukaan runsaskuituinen ruokavalio on yhteydessä pienempään riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin sekä tiettyihin syöpätyyppeihin. Kuitu auttaa myös kolesterolitasojen hallinnassa sitomalla itseensä kolesterolia ja poistamalla sitä elimistöstä.

Suomalaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisen tulisi saada kuitua 25-35 grammaa päivässä. Kaksi viipaletta runsaskuituista leipää (noin 6-8 g kuitua/100 g) antaa jo noin 6 grammaa päivittäisestä kuidun tarpeesta, eli merkittävän osan suosituksesta.

Miten tunnistan kuitupitoisen leivän kaupassa?

Kaupassa kuitupitoisen leivän tunnistaminen onnistuu tarkastelemalla pakkausmerkintöjä. Tutustu aina ravintoarvotaulukkoon, josta löydät tarkan kuitupitoisuuden 100 grammaa kohden. Vertaile eri leipien kuitupitoisuuksia ja valitse vähintään 6 grammaa kuitua 100 grammassa sisältävä tuote.

Ainesosaluettelosta voit päätellä kuitupitoisuutta. Jos ensimmäisenä ainesosana mainitaan täysjyväjauho, ruisjauho tai grahamjauho, on leipä todennäköisesti kuitupitoinen. Myös siemenet, leseet ja hiutaleet nostavat leivän kuitupitoisuutta.

Sydänmerkki pakkauksessa kertoo, että tuote on omassa tuoteryhmässään kuidun osalta parempi valinta. Leipävalikoimassa ruisleivät ovat tyypillisesti kuitupitoisimpia (12-15 g/100 g), seuraavaksi tulevat jyvä- ja täysjyväleivät (6-10 g/100 g), ja vähiten kuitua on vaaleissa vehnäleivissä (2-3 g/100 g).

Sinuhen kuitupitoinen leipä ja terveellinen ruokavalio

Kuitupitoinen leipä on tärkeä osa tasapainoista ja terveellistä ruokavaliota. Me Sinuhella olemme sitoutuneet tarjoamaan maukkaita ja ravitsevia leipätuotteita, jotka tukevat hyvinvointiasi. Valmistamme leipämme perinteitä kunnioittaen ja käytämme korkealaatuisia kotimaisia raaka-aineita.

Tuotevalikoimassamme on useita runsaskuituisia leipiä, jotka ovat paitsi terveellisiä, myös erittäin maukkaita. Kaikki tuotteemme valmistetaan ilman lisäaineita, jotta voit nauttia aidosta leivän mausta ja ravintoarvoista.

Olemme ylpeitä voidessamme tarjota leipää, joka on osa suomalaista leipäperinnettä ja samalla vastaa nykypäivän ravitsemussuosituksia. Leivomme päiväsi paremmaksi tarjoamalla maukkaita vaihtoehtoja terveelliseen ruokavalioon.

Lisätietoja tuotteistamme löydät verkkosivuiltamme. Jos sinulla on kysyttävää tuotteistamme tai haluat antaa palautetta, voit ottaa meihin yhteyttä verkkosivujemme kautta tai seuraamalla meitä sosiaalisessa mediassa. Olemme aina valmiita palvelemaan sinua!

Sinuhe
Milloin leipä on runsaskuituinen?
Sinuhe
Onko kauraleseet terveellisiä?
Sinuhe
Är vete hälsosamt?