Juhlien tarjoilupöydän kruunaa huolella valittu leipävalikoima, joka sopii tilaisuuden luonteeseen ja vieraiden makumieltymyksiin. Onnistuneen juhlapöydän kokoamisessa kannattaa huomioida tilaisuuden tyyli, ajankohta ja vierasmäärä. Perinteiset suomalaiset vaihtoehdot kuten ruisleipä tuovat juhlapöytään tuttuutta, kun taas erikoisemmat artesaanileivät nostavat tarjoilun uudelle tasolle. Juhlavaan kattaukseen sopivat tuoreet, laadukkaat vaihtoehdot, jotka täydentävät muita tarjottavia.
Suomalaista juhlapöytää ei voi kuvitella ilman kunnon leipävalikoimaa. Perinteisesti tarjolla on aina tummaa ruisleipää, joka edustaa suomalaista leipäperinnettä parhaimmillaan. Ruisleipä sopii niin juhlallisiin tilaisuuksiin kuin rennompiin kokoontumisiinkin.
Karjalanpiirakat ovat toinen erottamaton osa suomalaista juhlatarjoilua. Näitä riisitäytteisiä herkkuja tarjotaan usein munavoilla höystettynä, ja ne sopivat erinomaisesti niin häihin, rippijuhliin kuin syntymäpäivillekin. Perinteisten karjalanpiirakoiden rinnalla voidaan tarjota myös erilaisia täytteitä sisältäviä versioita.
Vaaleista leivistä perinteiseen juhlapöytään kuuluvat erityisesti vehnäleipä ja pehmeät sämpylät. Nämä sopivat hyvin suolaisten lisukkeiden ja levitteiden kanssa nautittaviksi. Monissa perhetilaisuuksissa on tapana leipoa myös perinteistä pullaa tai korvapuusteja, jotka täydentävät makeana vaihtoehtona suolaisten tarjottavien rinnalla.
Juhlatilaisuuden luonne määrittelee pitkälti, millainen leipävalikoima sopii tarjoiltavaksi. Häissä ja muissa juhlavissa tilaisuuksissa kannattaa panostaa näyttäviin vaihtoehtoihin, kuten artesaanileipiin ja erilaisiin erikoistuotteisiin. Juhlavampiin tilaisuuksiin sopivat myös koristellut leipäkorit ja huolella asetellut leipäpöydät.
Rippijuhlissa ja syntymäpäivillä voi yhdistellä sekä perinteisiä että modernimpia vaihtoehtoja. Ruisleipää, vaaleaa leipää ja karjalanpiirakoita täydentämään sopivat maustetut erikoisleivät, kuten yrttiset foccaciat tai pähkinäiset patongit. Tärkeintä on huomioida tarjottavien ruokien kokonaisuus ja valita leipiä, jotka sopivat yhteen pääruokien kanssa.
Vuodenaikakin vaikuttaa leipävalintoihin: kesäjuhliin sopivat kevyemmät vaihtoehdot, kuten siemenleivät ja rapeakuoriset sämpylät, kun taas talvijuhlissa voi tarjota tukevampia ja mausteisempia leipiä. Juhlateemaan liittyvät erikoisleivät, kuten jouluisin glögi- tai piparkakkumaustetut vaihtoehdot, tuovat tilaisuuteen sopivaa tunnelmaa.
Cocktail-tilaisuuksissa toimivat parhaiten pienikokoiset, helposti syötävät leipävaihtoehdot. Pienet voi- tai ruisleivät toimivat erinomaisina alustoina erilaisille täytteille ja koristeluille. Nämä sormin syötävät suupalat mahdollistavat seurustelun samalla kun vieraat nauttivat herkuista.
Cocktailpalat kannattaa suunnitella visuaalisesti näyttäviksi. Värikkäät täytteet, tuoreet yrtit ja tarkoin valitut koristeet tekevät pienistäkin leipäannoksista juhlapöydän katseen vangitsijoita. Esimerkiksi savulohi ruisleivällä, vuohenjuusto focaccialla tai katkaravut vaalean leivän päällä ovat aina varmoja suosikkeja.
Cocktail-tilaisuuksiin sopivat myös pienet suolaiset leivonnaiset, kuten juustoiset keksit, pienet piirakat ja pasteijat. Näiden etuna on, että ne voidaan valmistaa etukäteen ja tarjoilla huoneenlämpöisinä. Tarjoilussa kannattaa kiinnittää huomiota esillepanoon – kauniisti aseteltu vati tai leipäkori nostaa yksinkertaisetkin vaihtoehdot uudelle tasolle.
Nykyään erityisruokavaliot ovat yleisiä, joten juhlatarjoiluissa on hyvä huomioida vieraiden erilaiset tarpeet. Vegaaniset leivät, jotka eivät sisällä eläinperäisiä ainesosia kuten voita, maitoa tai kananmunaa, sopivat sekä vegaaneille että monille allergikoille. Maidottomia ja munattomia vaihtoehtoja on nykyään hyvin saatavilla.
On tärkeää merkitä selkeästi, mitkä leivät sisältävät mitäkin. Pieni kyltti kunkin leipäkorin tai -vadin vieressä auttaa vieraita valitsemaan heille sopivia vaihtoehtoja. Leipien kohdalla kannattaa mainita ainakin täysjyvä-, ruis- ja vaaleat vaihtoehdot sekä mahdolliset muut sisältötiedot.
Hyvä tapa on tarjota monipuolisesti erilaisia vaihtoehtoja, jotta jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto. Leipätarjoiluun voi sisällyttää vaikkapa täysjyväleipää, vaaleaa leipää, siemenleipää ja erilaisia sämpylöitä. Näin huomioit samalla sekä terveystietoiset että perinteisemmistä vaihtoehdoista pitävät vieraat.
Juhlissakin voi tehdä terveellisiä valintoja ilman, että mausta tarvitsee tinkiä. Sinuhen laajasta valikoimasta löydät juhliin sopivia leipätuotteita, jotka ovat sekä maukkaita että ravitsemuksellisesti laadukkaita. Tarjoamme käsityönä valmistettuja leipiä, jotka sopivat erilaisiin juhlatilaisuuksiin perinteisistä perhejuhlista moderneihin cocktail-tilaisuuksiin.
Leivomme tuotteemme perinteisillä menetelmillä ja puhtaista raaka-aineista. Lisäaineettomuus ja kotimaisuus ovat meille tärkeitä arvoja. Leipävalikoimassamme suosimme kotimaisia jauhoja ja reseptejä, jotka ovat hioutuneet vuosikymmenten saatossa. Leipien laadukkaat raaka-aineet ja huolellinen valmistus takaavat, että juhlatarjoilusi onnistuvat varmasti.
Löydät lisätietoa tuotteistamme ja palveluistamme verkkosivuiltamme. Voit myös vierailla kahviloissamme Lahdessa ja Kouvolassa tutustumassa tuotteisiimme. Otamme mielellämme vastaan myös ennakkotilauksia juhlia varten – ota yhteyttä lähimpään toimipisteeseemme tai asiakaspalveluumme, ja autamme sinua suunnittelemaan juuri sinun juhliisi sopivan leipävalikoiman.